Diós mákos zserbó

Diós mákos zserbó, karácsonyi sütemény, mákos baracklekváros diós töltelékkel, csokoládémázzal lekenve.
Diós mákos zserbó
Hozzávalók:
Tésztához: 2 dkg élesztő, 1 dl tej, 1 citrom, 50 dkg liszt, 30 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 2 tojássárgája.
Töltelékhez: 20 dkg darált dió, 20 dkg porcukor, 10 dkg darált mák, 1 nagy üveg baracklekvár.
Mázhoz: körülbelül 3 evőkanál porcukor, 3 evőkanál kakaó, 3 evőkanál forró víz, 5 dkg vaj.


Elkészítése:
Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk és felfuttatjuk. A tésztához elmorzsoljuk a lisztet a vajjal, hozzáadjuk a cukrot, egy csipetnyi sót, a felfuttatott élesztős tejet, a tojások sárgáját, illetve a citrom reszelt héját.
Sima tésztává gyúrjuk, ezt követően hűtőbe nagyjából fél óráig pihentetjük.
A diót összekeverjük 15 dkg porcukorral, utána egy másik tálba a mákot a maradék cukorral.
A tésztát 4 részre osztjuk, majd lisztezett deszkán kinyújtjuk. Egy közepes tepsit kicsit kivajazunk. Belesimítjuk az első lapot, megkenjük vékonyan lekvárral, és a fele porcukros diót rászórjuk.
Erre tesszük a másik lapot, lekenjük ezt is lekvárral, és megszórjuk a mákkal. Erre kerül a harmadik lap, ezt is megkenjük lekvárral, valamint megszórjuk a maradék dióval is.
Végül befedjük a negyedik lappal, utána villával jól megszurkáljuk, hogy sülés közben kijöjjön a levegő.
A tésztát még egy fél óráig pihentetjük - kelesztjük egy kicsit, a sütőt előmelegítjük 180 fokra, körülbelül 30 - 35 perc alatt megsütjük, és még forrón lekenjük a csokimázzal, amit a következőképpen készítünk el.
Egy mélytányérba tesszük a porcukrot, belekavarjuk a vajat, a kakaót, majd a forró vízzel simára keverjük, ha még szükséges, egy pici vizet adunk hozzá. Így hidegen kenjük a forró sütemény tetejére.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Fel