Hozzávalók:
Tésztához: 4 dkg élesztő, bő 1 dl tej, 9 dkg vaj, 5 g só, bő 1 dl tejszín, 1 csomag vaníliás cukor, 3 tojássárgája, 1/2 citrom reszelt héja, 50 dkg liszt, 10 dkg porcukor.
Diótöltelékhez: bő 1 dl tej, 5 dkg kristálycukor, 1 evőkanál méz, 10 dkg piskótamorzsa, 15 dkg darált dió, csipetnyi fahéj, 1 stampedli rum.
Máktöltelékhez: bő 1 dl tej, 5 dkg kristálycukor, 1 evőkanál méz, 5 dkg piskótamorzsa, 15 dkg darált mák, 1/2 citrom reszelt héja.
Tetejére: 1 tojás, 1 teáskanál vanília, porcukor.
Elkészítése:
Az élesztőt fél dl langyos tejben feloldjuk, egy kevés liszttel összekeverjük, a tetejét beszórjuk liszttel, majd meleg helyre tesszük kelni. A vajat meg a sót langyos tejszínben feloldjuk, utána levesszük a tűzről, belekeverjük a vaníliás cukrot, a tojássárgáját és a reszelt citromhéjat. A lisztet valamint a porcukrot egy tálba tesszük.
Amikor a kovász tetején széles repedések mutatkoznak, a vajas tejszínnel együtt hozzákeverjük a tálba készített liszthez, sima, selymes tésztává dolgozzuk, azután letakarva, meleg helyen 1 órát kelesztjük.
A diós meg a mákos töltelék elkészítéséhez külön - külön felforraljuk a tejet a cukorral meg a mézzel, belekeverjük a piskótamorzsát meg a diót, illetve mákot, azt követően a masszát levesszük a tűzről, hozzáadjuk a megfelelő előkészített fűszert, a sütőformát kivajazzuk és enyhén belisztezzük.
A sütőt 190 fokra előmelegítjük, a tésztát belisztezett deszkán a sütőforma hosszának méretére nyújtjuk.
Az egyik oldalát a mákmasszával, a másikat a diómasszával kenjük meg. A tésztát az egyes töltelékekkel bekent felek külső szélétől kiindulva dupla tekerccsé csavarjuk, a sütőformába tesszük, meleg helyen kelesztjük.
A tészta tetejére a tojássárgáját elkeverjünk a vaníliával, lekenjük vele, miután megszáradt rajta, akkor átkenjük a villával kissé felvert tojásfehérjével. Villával megszurkáljuk.
Az előmelegített sütőben körülbelül 1 órát sütjük. Ekkor tűpróbát végzünk, és ha már nem ragad a massza a tűre, elzárjuk a sütőt, majd a kalácsot még nyitott ajtajú sütőben további 7 - 10 percig pihentetjük, hagyjuk egy kicsit a formában hűlni, végül kiborítjuk és még melegen porcukorral megszórjuk.
Csak akkor vágjuk fel, ha teljesen kihűlt.
Tésztához: 4 dkg élesztő, bő 1 dl tej, 9 dkg vaj, 5 g só, bő 1 dl tejszín, 1 csomag vaníliás cukor, 3 tojássárgája, 1/2 citrom reszelt héja, 50 dkg liszt, 10 dkg porcukor.
Diótöltelékhez: bő 1 dl tej, 5 dkg kristálycukor, 1 evőkanál méz, 10 dkg piskótamorzsa, 15 dkg darált dió, csipetnyi fahéj, 1 stampedli rum.
Máktöltelékhez: bő 1 dl tej, 5 dkg kristálycukor, 1 evőkanál méz, 5 dkg piskótamorzsa, 15 dkg darált mák, 1/2 citrom reszelt héja.
Tetejére: 1 tojás, 1 teáskanál vanília, porcukor.
Elkészítése:
Az élesztőt fél dl langyos tejben feloldjuk, egy kevés liszttel összekeverjük, a tetejét beszórjuk liszttel, majd meleg helyre tesszük kelni. A vajat meg a sót langyos tejszínben feloldjuk, utána levesszük a tűzről, belekeverjük a vaníliás cukrot, a tojássárgáját és a reszelt citromhéjat. A lisztet valamint a porcukrot egy tálba tesszük.
Amikor a kovász tetején széles repedések mutatkoznak, a vajas tejszínnel együtt hozzákeverjük a tálba készített liszthez, sima, selymes tésztává dolgozzuk, azután letakarva, meleg helyen 1 órát kelesztjük.
A diós meg a mákos töltelék elkészítéséhez külön - külön felforraljuk a tejet a cukorral meg a mézzel, belekeverjük a piskótamorzsát meg a diót, illetve mákot, azt követően a masszát levesszük a tűzről, hozzáadjuk a megfelelő előkészített fűszert, a sütőformát kivajazzuk és enyhén belisztezzük.
A sütőt 190 fokra előmelegítjük, a tésztát belisztezett deszkán a sütőforma hosszának méretére nyújtjuk.
Az egyik oldalát a mákmasszával, a másikat a diómasszával kenjük meg. A tésztát az egyes töltelékekkel bekent felek külső szélétől kiindulva dupla tekerccsé csavarjuk, a sütőformába tesszük, meleg helyen kelesztjük.
A tészta tetejére a tojássárgáját elkeverjünk a vaníliával, lekenjük vele, miután megszáradt rajta, akkor átkenjük a villával kissé felvert tojásfehérjével. Villával megszurkáljuk.
Az előmelegített sütőben körülbelül 1 órát sütjük. Ekkor tűpróbát végzünk, és ha már nem ragad a massza a tűre, elzárjuk a sütőt, majd a kalácsot még nyitott ajtajú sütőben további 7 - 10 percig pihentetjük, hagyjuk egy kicsit a formában hűlni, végül kiborítjuk és még melegen porcukorral megszórjuk.
Csak akkor vágjuk fel, ha teljesen kihűlt.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése