Gesztenyés kifli 1

2009. márc. 7. | 0 megjegyzés | Címkék:
Hozzávalók:
20 dkg vaj, 60 dkg liszt, 1 kk. só, 1 sütőpor, 2 dkg élesztő, 5 dkg cukor, 1 tojás, 0,6 dl hideg tej, 0,6 dl hideg víz, 1 kk. citromlé, 25 dkg gesztenyemassza.

Elkészítése:
A vajat 8 dkg liszttel összedolgozzuk, kb. 10x10 cm tömbbé gyúrjuk, és fóliába csomagolva a hűtőbe rakjuk. A maradék lisztből egy ek.-nyit a nyújtáshoz félreteszünk, majd a többit a sóval és a sütőporral elkeverjük. Az élesztőt belemorzsoljuk, a cukorral, a tojással, a tejjel, a vízzel és a citromlével könnyű tésztává gyúrjuk. Enyhén meglisztezett deszkán lóhere alakúra kinyújtjuk. A vajas tömböt a közepére állítjuk, a tészta széleit ráhajtjuk, és az egészet konyharuhába burkolva, hűtőben fél órán át pihentetjük. Ezután a hajtás következik. A tésztát belisztezett deszkán kb. 4 mm vastag, 50 cm hosszú, 20 cm széles lappá nyújtjuk. Gondolatban hosszában 6 egyenlő részre osztjuk. Az egyik oldalról 1/6, a másik oldalról 2/6 részt ráhajtunk, így a tésztaszélek találkoznak. Utána a keskenyebb részt ismét behajtjuk, és a másik oldal tésztájával befedjük. Így végül egy hosszúkás tésztadarabot kapunk. Hűtőben 1 órát pihentetjük. A gesztenyemasszát átgyúrjuk. A tésztát enyhén meglisztezett deszkán kb. 4 mm vastag, 20x50 cm lappá nyújtjuk, éles késsel egyenlő szárú háromszögekre vágjuk. A szélesebb végére gesztenyét halmozunk, majd innen kezdve feltekerjük a háromszögeket. Sütőlapra tesszük a kifliket, folpackkal letakarjuk, majd kb. 1,5 órát kelesztjük. Előmelegített sütőben közepes lánggal megsütjük, a tetejét porcukorral meghintjük. Tölthetjük dióval, túróval, mákkal is.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Fel