Diós kakaós kalács recept

2009. márc. 7. | 0 megjegyzés | Címkék: ,
Hozzávalók:
Tésztához: 3 dl langyos tej, 2 dkg friss élesztő, 6 dkg vaj, 6 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 1 tojássárgája, 50 dkg liszt, 1 kávéskanál só, 1 citrom reszelt héja, 2 evőkanál kakaópor, 2 evőkanál tej.
Töltelékhez: körülbelül 15 dkg darált dió, 1 marék mazsola, 10 dkg kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál tej.


Elkészítése:
Először 1 dl langyos tejben elkeverem az élesztőt, kevés cukrot teszek bele, utána meghintem a tetejét egy csipetnyi liszttel és meleg helyen felfuttatom.
A töltelékhez valókat gázon egy kicsit összemelegíteni 2 evőkanál tejjel.
Közben a maradék tejet a vajjal, cukorral, vaníliával felmelegítem, hogy a cukor elolvadjon benne. Langyosra hűtöm, ezt követően belekeverem a tojássárgáját és a felfuttatott élesztőt.
A lisztet elkeverem a sóval és a reszelt citromhéjjal, belekeverem a tojással, élesztővel elkevert tejet, jól kidagasztom, és meleg helyen kelesztem.
A megkelt tésztát megfelezem, az egyiket kinyújtom akkora hosszúra, amekkora a kis tepsi, rákenem az előmelegített diós tölteléket, hosszában kettévágom és egyenként hosszú rúd formára feltekertem.
A másikat pedig a 2 evőkanál kakaóporral és a 2 evőkanál tejjel összedagasztom, kettévágom, utána két rudat sodrok belőle.
Ezután egy diós és egy kakaós rudat összefonok, beleteszem a kivajazott tepsibe, a másik diós és kakaós rudat is összefonom, és beleteszem a másik fonat mellé.
Mind a kettőt a belső oldalánál jól bekenem olajjal, hogy ne ragadjanak össze sülés közben. A tetejét megkenem vaníliás tojássárgájával, majd hagyom még kelni 20 percig, azután megkenem az elkevert tojásfehérjével, és megszurkálom villával.
Előmelegített sütőbe, légkeveréssel 170 fokon, 35 perc alatt szép pirosra megsütöm.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Fel