Hozzávalók:
2 dl tej, 2 kockacukor, 1 dkg élesztő, 25 dkg liszt, 17,5 dkg vaj, 1 tojássárgája + 2 tojás, 1 vanília, 1 csipetnyi só, 1,5 dl tejföl, 10 dkg mazsola, 3 ek. rum, 1 citrom, 25 dkg darált mák, 25 dkg porcukor, 1 csapott mk. őrölt fahéj, 50 dkg túró, 1 vaníliás pudingpor.
Elkészítése:
Fél dl tejet meglangyosítunk, elkeverjük a kockacukorral és az élesztővel, meleg helyen felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk 12,5 dkg vajjal, majd hozzáadjuk az élesztős tejet, a tojássárgáját, a vaníliát, a sót, és a fél dl tejfölt, összegyúrjuk, letakarjuk, és 1 órát kelni hagyjuk. A mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük, meglocsoljuk a rummal. A citromot gondosan megmossuk, megtöröljük, héját lereszeljük, levét kicsavarjuk. A maradék l,25 dl tejet felforraljuk a maradék 5 dkg vajjal, hozzákeverjük a mákot, a porcukor felét, a fahéjat, és a reszelt citromhéjat, 1 percig főzzük. Hagyjuk kihűlni, majd hozzáadjuk a mazsolát. A túrót krumplinyomón áttörtjük, 2 tojásfehérjét kemény habbá verünk. A 2 tojássárgáját habosra keverjük a maradék porcukorral, 2 ek. citromlével, a maradék 1 dl tejföllel, majd hozzáadjuk a pudingport. Végül óvatosan a felvert tojáshabot. A sütőt előmelegítjük. Egy közepes gáztepsit 25x30 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral. Kinyújtjuk a linzertésztát kb. 3 mm vastagra, kibéleljük vele a tepsit, a széleken peremszerűen kissé felmagasítjuk. Villával megszurkáljuk. Egyenletesen elkenjük rajta a máktölteléket, majd a túrós tölteléket. Kb. 1 órán át sütjük, de ha a teteje kezdene megpirulni, akkor takarjuk le fóliával. A tepsibe hagyjuk kihűlni.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése