Almás fonatok recept

2013. júl. 15. | 0 megjegyzés | Címkék: , ,
Almás fonatok, kelt tésztás sütemény recept, almás csokoládés töltelékkel, cukormázzal lekenve.
Almás fonatok
Hozzávalók:
Tésztához: 5 dl tej, 6 evőkanál kristálycukor, 15 dkg vaj, 2 egész tojás, 1 csipetnyi só, 5 dkg élesztő, 1 kg liszt.
Töltelékhez: 8 db alma, 2 csomag vaníliacukor, 6 evőkanál kristálycukor, 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék, 2 evőkanál vaj, 2 dl + 4 evőkanál víz, 3 evőkanál étkezési keményítő, 1 doboz csokoládé reszelék.
Tetejére: 1 tojás.
Cukormázhoz: 15 dkg porcukor, 3 - 4 evőkanál citromlé.


Elkészítése:
A tésztához a tej felével, a cukrot és a vajat felolvasztjuk, utána hozzáöntjük a maradék tejet, belekeverjük a tojásokat, a sót és az élesztőt.
Mindezt a liszt közepébe öntjük, majd sima tésztává dagasztjuk, leszórjuk egy kevés liszttel, letakarjuk konyharuhával, és meleg helyen a duplájára kelesztjük.

A töltelékhez az almákat meghámozzuk, nagyon apróra vágjuk, beletesszük egy teflonlábasba, összekeverjük a kétféle cukorral, a mézeskalács fűszerkeverékkel, a vajjal valamint a 2 dl vízzel, majd teljesen megpároljuk.
A keményítőt összekeverjük a 4 evőkanál vízzel, az almás töltelékre öntjük, kicsit felforraljuk, és hagyjuk kihűlni.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, 4 tepsit kibélelünk sütőpapírral.

A tésztát megfelezzük, az egyik felét kinyújtjuk 40 x 60 cm -es téglalappá, elosztjuk rajta a fele almát, megszórjuk a fele csokireszelékkel, majd hosszában egyharmadáig felhajtjuk, utána ráhajtjuk a másik harmad tésztát is.
Az így kapott tésztacsíkot körülbelül 3 cm széles darabokra vágjuk, mindegyiket megcsavarjuk, tepsire rakjuk, végül a felvert tojással megkenjük.

Ugyan így elkészítjük a tészta másik felét.
Közben összekeverjük a cukormázhoz a porcukrot a citromlével, annyival, hogy kissé folyós legyen.

A tésztát légkeveréses sütőben egyszerre két tepsivel 15 - 20 perc alatt szép pirosra sütjük, majd még melegen megkenjük a cukormázzal.


Adag: 40 darab


Megjegyzés:
Szerintem a cukormáz elhagyható, mert nekünk így nagyon édes lett.
Az itt leírt recept saját verzióban készült, de az eredeti recept itt található:
Retete ca la mama - Spirale cu mere si stafide


tészta kinyújtva, almával és csokoládéreszelékkel megszórva
tészta kinyújtva, almával és csokoládéreszelékkel megszórva

tészta egyharmada felhajtva
tészta egyharmada felhajtva

másik harmada is ráhajtva
másik harmada is ráhajtva

tészta felvágva
tészta felvágva

megcsavarva, lekenve, tepsibe rakva
megcsavarva, lekenve, tepsibe rakva

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Fel