Balaton szelet recept

2009. márc. 21. | 0 megjegyzés | Címkék: ,
Balaton szelet, grízes lekváros kakaós krémmel, mézes tésztával, olvasztott csokoládéval megkenve.
Balaton szelet
Hozzávalók:
Tésztához: 1 tojás, 20 dkg cukor, 5 dkg margarin, 2 evőkanál tej, 2 evőkanál méz, 45 dkg liszt, 1 sütőpor.
Krémhez: 4 dl tej, 4 evőkanál gríz, 25 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 3 evőkanál kakaó, savanykás lekvár.
Tetejére: torta csokoládé, 5 dkg vaj.


Elkészítése:
A tészta hozzávalóit gőz fölött jól átmelegíted és összekevered, majd hozzákeversz lisztet és sütőport. Az így elkészült tésztából négy egyforma cipót készítesz, kinyújtod körülbelül 2 mm vastag lappá, és egy zsírozott lisztezett tepsiben kisütöd egyenként a lapokat.
A krémhez a tejben megfőzöd a grízt, utána kihűtöd. A vajat a cukorral habosra kevered, azt követően hozzákevered a kihűlt grízhez és a kakaót is belekevered.
Az elkészült és kihűlt lapokból egyet megkensz a krémmel, rárakod a következő lapot, azt megkened lekvárral ( a legjobb a piros ribizli ), újabb lap, krém és még egy lap.
Gőz fölött megolvasztod a torta csokokoládét, majd belekevered a vajat, együtt átmelegíted, utána a felső lapra kened.
Ezt az egészet pihentetni kell egy napig, amíg a tésztája megpuhul.



Megjegyzés:
Egy 33 cm széles és körülbelül 45 - 50 cm -es tepsiben ( nagyjából 1 cm magas a széle, ennek a hátlapján sül a tészta ) a fenti adag másfélszeresét kell elkészíteni.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Fel