Hozzávalók:
2 dkg élesztő, 2 dl tej, 2 csapott ek. kristálycukor, csipetnyi só, 40 dkg liszt, 3 tojássárgája, 4 dkg vaj.
Töltelék: 10 dkg vaj, 14 dkg kristálycukor, 1 vanília.
Locsoláshoz: 1 vanília, 1-2 ek. kristálycukor, 1,5 dl tejszín.
Elkészítése:
A tésztához az élesztőt a meglangyosított tejbe morzsoljuk, és 10 perc alatt fölfuttatjuk. Ezután a cukrot meg a sót beleszórjuk, majd tálba töltjük, és a liszttel, a tojások sárgájával meg az olvasztott vajjal közepesen kemény tésztává gyúrjuk-dagasztjuk. Letakarva langyos helyen kb. 45-50 percig kelesztjük. A töltelékhez a vajat először magában, majd a kétféle cukorral habosra keverjük. A megkelt tésztát enyhén meglisztezett deszkára borítjuk, kisujjnyi vastagra kinyújtjuk, a cukros vajjal megkenjük. Ezután felcsavarjuk, majd belisztezett késsel kb. 3 cm vastagon fölszeleteljük. Egy nagy tepsit vajjal kikenünk, cukorral vastagon behintünk, majd a tésztákat nem túl szorosan belefektetjük. Langyos helyen kb. 30 percig kelesztjük, majd előmelegített sütőben közepes lánggal kb. 20 percig sütjük. Ekkor a cukorral édesített tejszín felével meglocsoljuk, majd még kb. 15 percig sütjük, közben a locsolást megismételjük. Még forrón kiszedjük a cukorból, mert utána nem lehet kivenni az égetett cukorból.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése