Francia mákos sütemény ( Ancika - féle )

2009. márc. 7. | 0 megjegyzés | Címkék: ,
Francia mákos sütemény, mákos piskótával, mézes lapokkal, vaníliás krémmel, tetején darabolt dióval és reszelt csokoládéval.
Francia mákos sütemény
Hozzávalók:
Mákos piskótához: 6 tojás, 35 dkg kristálycukor, 6 evőkanál víz, 25 dkg finom liszt, fél csomag sütőpor, 25 dkg nem darált mák.
Lapokhoz: 30 dkg finom liszt, 10 dkg porcukor, 5 dkg margarin, 1 evőkanál méz, 1 tojássárgája, 1 púpos kiskanál szódabikarbóna, 1 púpos evőkanál tejföl.
Krémhez: 3 tojássárgája, 2 csomag vanília, 15 dkg porcukor, 1 margarin, 2 csomag vaníliás pudingpor, 7 dl tej, 2 evőkanál kristálycukor.
Tetejére: 10 dkg darabos dió, 1 kanál cukor, fél margarin, 1 tábla csokoládé.


Elkészítése:
A 6 tojássárgáját kikeverjük a kristálycukorral, majd kanalanként hozzákeverjük a vizet. A lisztet összekeverjük a nem darált mákkal, és a sütőporral.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük egy csipetnyi sóval. A sárgájába belekeverjük váltakozva a lisztes keveréket és a fehérje habot.
Egy 28 x 38 cm -es tepsibe öntjük ( amit előzőleg vajjal kikentünk, utána kiliszteztünk, vagy sütőpapírral esetleg alufóliával kibéleltünk ), előmelegített sütőben 180 - 200 fokon tűpróbáig sütjük.
A lapokhoz a lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd belekeverjük a porcukrot, a szódabikarbónát, tésztává gyúrjuk a tojással, a mézzel és a tejföllel. Két lapot sütünk belőle ( akkorát, amekkora a mákos piskóta ) 180 fokon egyenként körülbelül 5 perc alatt.
Én mind a két tésztát légkeveréses sütőben sütöttem.
A krémhez előbb habosra keverjük a margarint a vaníliával, és a porcukorral, ezután egyenként belekeverjük a tojássárgáját.
A pudingporhoz hozzákeverjük a 2 evőkanál kristálycukrot, majd apránként a tejet, vigyázva, hogy ne legyen csomós. Sűrűre főzzük, ezt követően hideg vízfürdőben kihűtjük.
A vajas keveréket és a pudingot összekeverjük.
Az egyik lapot megkenjük a krém nem egészen felével, rátesszük a mákos piskótát, majd ismét krém, rá a másik lap, és a tetejére vékonyan a maradék krém. Másnapig hagytam állni, hogy a lapok kellőképpen megpuhuljanak.
A tetejéhez a darabos diót a cukorral és a margarinnal barnára pirítjuk, rárakosgatjuk a krém tetejére, végül csokoládét reszelünk rá, én csak kakaóporral szórtam meg.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Fel