Fonott diós kiflik

2009. márc. 7. | 0 megjegyzés | Címkék: , ,
Fonott diós kiflik, kelt tésztás, karácsonyi sütemény, fahéjas, citromos, rumaromás dió töltelékkel.
Fonott diós kiflik
Hozzávalók:
Tésztához: 40 dkg liszt, 4 dkg élesztő, 125 ml tej, 10 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 2 tojás, 1 tojássárgája, 1 citrom reszelt héja, csipetnyi só.
Töltelékhez: 125 ml tej, 5 dkg porcukor, 3 dkg vaj, 1 csomag vanília, 1 kávéskanál rumaroma, 35 dkg darált dió, 1 citrom reszelt héja, 1 kávéskanál fahéj, 1 csipetnyi só.


Elkészítése:
Körülbelül fél dl langyos tejben feloldjuk az élesztőt, a tetejét megszórjuk kevés liszttel, majd meleg helyre téve felfuttatjuk. A lisztet elkeverjük a porcukorral, a citromhéjjal, csipetnyi sóval, majd beleöntjük az élesztős tejet, az olvasztott vajat, a tojásokat, és a tojássárgáját, majd sima tésztává gyúrjuk. Letakarva duplájára kelesztjük. Közben elkészítjük a tölteléket. A tejet felforraljuk a cukorral, a vajjal, a vaníliával, citromhéjjal. Hozzákeverjük a rumaromát, a fahéjat, csipetnyi sót, majd végül a darált diót. Hagyjuk kihűlni. A megkelt tésztát kb. fél cm vastagra kinyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, (ha kicsit nehezen kenhető, egy kis vajjal vagy tejjel lazítjuk) majd 10-12 db téglalappá szeleteljük. Egyenként a hosszabbik oldaluknál fogva feltekerjük mint a beiglit, majd hosszanti irányban a tetejénél kb. 1,5 cm kihagyva kettévágjuk, és összefonjuk, és kifli alakúra hajtjuk, vajazott tepsibe tesszük, még hagyjuk kelni kb. 40 percig. Felvert cukros tojással megkenjük a tetejét, majd előmelegített 180 fokos sütőben kb. fél óráig sütjük.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Fel