Habos puncsos szelet

2009. márc. 7. | 0 megjegyzés | Címkék: ,
Habos puncsos szelet, barack vagy vegyes gyümölcs lekvárral, olvasztott étcsokoládéval a hab tetején.
Habos puncsos szelet
Hozzávalók:
Tésztához: 50 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 25 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 4,5 dl tej.
Töltelékhez: 10 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 3 evőkanál kakaópor, 3 evőkanál barack vagy vegyes gyümölcs lekvár, ízlés szerint rumaroma vagy 3 evőkanál sütőrum. ( nekem kellett még bele kb. 8-10 dkg babapiskóta is. )
Habhoz: 4 tojásfehérje, 20 dkg cukor, 10 dkg étcsokoládé, 1 evőkanál vaj.


Elkészítése:
A tésztához a lisztet elkeverjük a sütőporral, majd elmorzsoljuk a vajjal. Belekeverjük a cukrot, aztán 1,5 dl tejjel elkevert tojássárgáját. Sima tésztává gyúrjuk, majd lisztezett deszkán 3 cipóra osztjuk, és 30x30 cm-es lappá nyújtjuk. Egyenként kisütjük előmelegített sütőben hőlégkeverésesnél 180 fokon kb. 10 percig. Kihűtjük a lapokat. A krémhez a vajat kikavarjuk a cukorral, beleforgatjuk a rumot vagy rumaromát, a kakaóport, a lekvárt. Az egyik lapot összetörjük, leöntjük a maradék forró tejjel, és összekeverjük a krémmel. (Nekem túl lágy volt, ezért még morzsoltam, tördeltem bele babapiskótát is szükség szerint, de ne legyen nagyon kemény.) Az alsó lapra tesszük a tölteléket, rátesszük a másik lapot, kicsit megnyomkodjuk, de nagyon óvatosan, hogy össze ne törjön a tésztalap. A habhoz a tojásfehérjét felverjük az apránként adagolt cukorral, majd gőz fölött tovább verjük még legalább 5 percig. Addig, amíg jó kemény nem lesz. Szintén gőz fölött felolvasztjuk a csokoládét, beletesszük a vajat, és tovább olvasztjuk. Hagyjuk kicsit hűlni, majd rácsorgatjuk a habra, villával vagy hurkapálcával márványosítjuk. Hűtőben kicsit dermedni hagyjuk.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Fel