Kígyórétes (Julika-féle)

2009. márc. 28. | 0 megjegyzés | Címkék: ,
Hozzávalók:
0,5 kg liszt, 25 dkg vaj, 1 tojás, 1 tojássárgája, 2 ek. kristálycukor, 2 dkg élesztő, 1 dl langyos tej, kockacukor.

Elkészítése:
Az élesztőt 1 dl langyos tejben egy kockacukorral felfuttatjuk, a vajat mély tálban jó habosra keverjük, hozzákeverjük a cukrot, a tojást, az élesztőt, csipetnyi sót, és végül a lisztet. Deszkára téve, könnyedén összegyúrjuk, 3 cipóra osztjuk. A cipót henger alakúra sodorjuk, és kb. 40 cm hosszú és 25 cm széles lapot nyújtunk belőle. A lap hosszabbik oldalait 8 cm mélységben bevagdaljuk. A simán maradt közepét darával vagy finom morzsával megszórjuk és ráhelyezzük a tölteléket. A bevagdalt széleket egymásba hajtogatjuk, tojással megkenjük és kb. 180 fokos sütőben megsütjük. Mint a rétest, ferdén szeletelve vágjuk, megcukrozzuk, frissen tálaljuk. Tölthetjük dióval és mákkal, kemény szilvalekvárral, cseresznyével, meggyel, almával, túróval, stb.
Almatöltelék: 1 kg alma, 10 dkg cukor, őrölt fahéj.
Túrós töltelék: 0,5 kg túró áttörve, 2 tojássárgája, 3 dkg vaj, 3 ek. cukor. Ha a túró nem elég száraz, keverjünk bele 1 ek. búzadarát, majd a végén hozzáadjuk a 2 tojás felvert fehérjét.
Dió vagy mák töltelék (1 rúdhoz): 20 dkg darált dió vagy darált mák, 1 dl tej, 10 dkg porcukor, 1 vanília, 1 citrom reszelt héja. Lábasba tesszük, kissé összemelegítjük.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Fel