Zserbó recept

2009. márc. 7. | 1 megjegyzés | Címkék: , , ,
Zserbó recept, karácsonyi sütemény, dióval és gyümölcslekvárral töltve valamint csokoládémázzal lekenve.
Zserbó
Hozzávalók:
Tésztához: 2 dkg élesztő, 1 dl tej, 60 dkg liszt, 30 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 kávéskanál só, 2 tojássárgája, fél dl rum vagy rumaroma.
Töltelékhez: 40 dkg darált dió ( vagy dió helyett ízlés szerinti dejó ), körülbelül 40 dkg vegyes gyümölcslekvár.
Mázhoz: 3 evőkanál porcukor, 5 dkg vaj, 3 evőkanál kakaó, 3 evőkanál főtt víz.


Elkészítése:
Az élesztőt a langyos tejben összemorzsolva felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, belekeverjük a cukrot, és a sót. A tojássárgáját elkeverjük a rummal, vagy rumaromával.
A lisztbe belekeverjük a kovászt, a tojássárgáját, és az egészet tésztává gyúrjuk. Egy cipóba formálva félretesszük kicsit pihenni.
A tésztát 3 felé osztjuk, utána egy - egy darabot közepes tepsi nagyságúra nyújtunk. A kikent tepsibe terítjük az első lapot. Erre rákenjük a fele lekvárt, megszórjuk a fele dióval vagy dejóval, majd ráborítjuk a másik lapot.
Ezt is bekenjük a maradék lekvárral, valamint dióval, ezután ráhelyezzük a harmadik lapot és villával megszurkáljuk.
1 órán át pihentetjük, majd közepes hőfokú sütőbe téve körülbelül 35 percig sütjük, ezt követően még forrón a csokimázzal megkenjük, a tepsiben hagyjuk kihűlni.



Csokoládémáz:
A porcukrot mély tányérba teszünk, belekeverjük a margarint, és a kakaót, a főtt vízzel szép simára eldörzsöljük, ha nem elég jó, akkor még egy kicsi vizet teszünk hozzá.
Ez a máz bármilyen forró sütemény tetejére rákenhető.

1 megjegyzés:

Unknown írta...

A darált dió túl sok, de cukrot nem írtál, úgyhogy gondolom 1-1 arányban gondoltad (20dkg dió, 20dkg cukor).
A lekvár is kicsit kevés lenne két nagy laphoz, inkább 60dkg kell annyi dióhoz.
A mázhoz inkább használjunk kristálycukrot, mint porcukrot. Úgyis sziruppá főzzük.

- Zserbóbatman -

Megjegyzés küldése

Fel