Konyakmeggyes szelet recept

2010. márc. 20. | 0 megjegyzés | Címkék: , ,
Konyakmeggyes szelet recept, kakaó tésztás sütemény, meggyes krémmel, csokoládémázzal befedve.
Konyakmeggyes szelet
Hozzávalók:
Tésztához: 30 dkg liszt, fél csomag sütőpor, 1 evőkanál keserű kakaópor, 5 dkg kristálycukor, 5 dkg Rama sütőmargarin, 2 tojássárgája, 1 dl tej.
Piskótához: 6 tojás, 6 evőkanál kristálycukor, 6 evőkanál liszt.
Krémhez: 4 evőkanál finomliszt, 5 dl tej, 25 dkg Rama sütőmargarin, 20 dkg porcukor, 2 - 3 kiskanál konyakmeggy aroma, 1 üveg magozott meggybefőtt.
Mázhoz: 2 tojásfehérje, 12 dkg porcukor, 1 - 2 evőkanál keserű kakaópor, 5 dkg Rama sütőmargarin.


Elkészítése:
A tésztához a lisztet a sütőporral, a kakaóval valamint a cukorral összeforgatjuk. Ezután a puha (szobahőmérsékletű) margarinnal, a tojássárgájával és a tejjel rugalmas tésztát gyúrunk belőle.
Két részre osztjuk, egy közepes nagyságú, 30 x 30 cm -es tepsit margarinnal kikenünk, liszttel behintjük.
Az egyik tésztát pont akkorára nyújtjuk, hogy a tepsibe férjen ( fontos: hacsak nagy tepsink van, akkor se nyújtsuk nagyobbra a tésztát ) és előmelegített sütőben, közepes lánggal 180 fokon, légkeveréses sütőben 165 fokon körülbelül 8 - 10 perc alatt megsütjük.
Ugyanígy sütjük meg a másik tésztalapot is.
A piskótáéhoz a tojássárgáját a cukorral, elektromos habverővel 3 - 4 perc alatt krémesre, sűrűn folyósra fölverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, egyharmadát a cukros tojássárgájára tesszük.
A liszt egyharmadát rászitáljuk, könnyed mozdulatokkal összeforgatjuk. A maradék tojáshabot és lisztet ugyanígy, 2 részletben hozzáadjuk.
Egy nagy tepsit margarinnal kikenünk, belisztezünk, de az is jó, ha sütőpapírral kibéleljük. A masszát egyenletesen belesimítjuk.
Előmelegített sütőben, közepes lánggal körülbelül 15 perc alatt megsütjük.
A krémhez a lisztet a tejben simára keverjük, továbbra is szüntelenül keverve sűrű krémet főzünk belőle. Hűlni hagyjuk, utána jól kikeverjük.
A puha margarint először magában, majd a porcukorral keverjük habosra. Apránként a kihűlt tejes krémhez keverjük. A konyakmeggy aromával ízesítjük.
A kihűlt piskótát körülbelül 2 cm - es kockákra vágjuk, a krémmel összekeverjük, ezt követően hozzáadjuk a lecsöpögtetett meggybefőttet is. Egyenletesen az egyik tésztalapra halmozzuk, a másik tésztalappal befedjük.
A csokoládémázhoz a tojásfehérjét a cukorral gőz fölött fölverjük, majd a kakaót és a puha szobahőmérsékletű margarint is belekeverjük. Egyenletesen a tésztára simítjuk, dermedni hagyjuk.


Forrás: a Rama Receptnaptár 2010

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Fel