Hozzávalók:
Tésztához: 1 dl tej, 1 teáskanál kristálycukor, 1 dkg élesztő, 50 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 1 mokkáskanál sütőpor, 1 csipetnyi só, 1 mokkáskanál vaníliás cukor, 25 dkg vaj, 2 db tojássárgája, 1 evőkanál tejföl.
Töltelékhez: 2 dl tej, 10 dkg cukor, 30 dkg darált mák, 1 citrom reszelt héja, 1 kávéskanál fahéj, 2 db tojásfehérje, csipetnyi só, körülbelül 10 dkg szilvalekvár.
Elkészítése:
A sütőt előmelegítjük 170 fokra, egy nagyjából 24 x 34 cm-es tepsit kivajazunk, kilisztezünk.
Most pedig készítsük el a tölteléket. A tejet a cukorral összekeverjük, olvadásig melegítjük. Ezt követően beleszórjuk a mákot, a citrom reszelt héját és a fahéjat. Kissé összefőzzük, majd langyosra hűtjük.
Közben a tojásfehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a mákos masszába.
A tésztához a tejet meglangyosítjuk, elolvasztjuk benne a kristálycukrot, belekeverjük az élesztőt, majd felfuttatjuk.
A lisztbe beleszórjuk a porcukrot, a sütőport, a csipetnyi sót, a vaníliás cukrot, ezután összemorzsoljuk a vajjal. A közepébe lyukat teszünk, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, a két tojássárgáját valamint a tejfölt. Mindezt rugalmas tésztává gyúrjuk.
A tésztát 3 felé osztjuk, kinyújtjuk a első lapot, beletesszük a tepsibe, megkenjük vékonyan a szilvalekvár felével, utána rákenjük a fele máktölteléket. Befedjük a másik kinyújtott lappal, ezt is lekenjük lekvárral és máktöltelékkel, majd erre jön a harmadik lap.
A tetejét lekenjük egy felvert tojással, villával becsíkozzuk átlósan, és még meg is szurkáljuk, hogy a felesleges gőz sütés közben távozzon, így nem hólyagosodik fel.
Körülbelül 35 perc alatt légkeveréses sütőben megsütjük, végezetül a szeletelés után megszórhatjuk egy kevés porcukorral is.
Tésztához: 1 dl tej, 1 teáskanál kristálycukor, 1 dkg élesztő, 50 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 1 mokkáskanál sütőpor, 1 csipetnyi só, 1 mokkáskanál vaníliás cukor, 25 dkg vaj, 2 db tojássárgája, 1 evőkanál tejföl.
Töltelékhez: 2 dl tej, 10 dkg cukor, 30 dkg darált mák, 1 citrom reszelt héja, 1 kávéskanál fahéj, 2 db tojásfehérje, csipetnyi só, körülbelül 10 dkg szilvalekvár.
Elkészítése:
A sütőt előmelegítjük 170 fokra, egy nagyjából 24 x 34 cm-es tepsit kivajazunk, kilisztezünk.
Most pedig készítsük el a tölteléket. A tejet a cukorral összekeverjük, olvadásig melegítjük. Ezt követően beleszórjuk a mákot, a citrom reszelt héját és a fahéjat. Kissé összefőzzük, majd langyosra hűtjük.
Közben a tojásfehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a mákos masszába.
A tésztához a tejet meglangyosítjuk, elolvasztjuk benne a kristálycukrot, belekeverjük az élesztőt, majd felfuttatjuk.
A lisztbe beleszórjuk a porcukrot, a sütőport, a csipetnyi sót, a vaníliás cukrot, ezután összemorzsoljuk a vajjal. A közepébe lyukat teszünk, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, a két tojássárgáját valamint a tejfölt. Mindezt rugalmas tésztává gyúrjuk.
A tésztát 3 felé osztjuk, kinyújtjuk a első lapot, beletesszük a tepsibe, megkenjük vékonyan a szilvalekvár felével, utána rákenjük a fele máktölteléket. Befedjük a másik kinyújtott lappal, ezt is lekenjük lekvárral és máktöltelékkel, majd erre jön a harmadik lap.
A tetejét lekenjük egy felvert tojással, villával becsíkozzuk átlósan, és még meg is szurkáljuk, hogy a felesleges gőz sütés közben távozzon, így nem hólyagosodik fel.
Körülbelül 35 perc alatt légkeveréses sütőben megsütjük, végezetül a szeletelés után megszórhatjuk egy kevés porcukorral is.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése