Epres-joghurtos zebrakocka

2014. dec. 2. | 1 megjegyzés | Címkék: ,
Epres-joghurtos zebrakocka, natúr joghurt és eperpüré alapú krém, piskótaalapra helyezve, tejszínes habbal a tetején.
Epres-joghurtos zebrakocka
Hozzávalók
Piskótához 3 tojás, 9 dkg + 1 evőkanál kristálycukor, 6 evőkanál hideg víz, 12 dkg liszt, 1 evőkanál kakaópor, 1 kávéskanál sütőpor, csipetnyi só.
Joghurtos krémhez 50 dkg natúr joghurt, 10 dkg porcukor, 15 g zselatin, 250 ml Hulala tejszín.
Epres krémhez 50 dkg eperpüré, 10 dkg porcukor, 15 g zselatin, 250 ml Hulala tejszín.
Tetejére 200 ml Hulala tejszín, 1 tasak habfixáló.


Elkészítése
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy kapcsos tortaforma alját kibéleljük alufóliával.

A piskótához a tojások sárgáját fehéredésig keverjük a 9 dkg kristálycukorral, majd apránként hozzákanalazzuk a vizet.
A lisztből kiveszünk 1 evőkanálnyit, ugyanennyi kakaóport szórunk hozzá, és beletesszük a sütőport is.
A tojásfehérjéket csipetnyi sóval habosra keverjük, hozzáadjuk az 1 evőkanál kristálycukrot, utána teljesen kemény habbá verjük.

A tojássárgájába felváltva adagoljuk a lisztes keveréket és a habot.
Beleöntjük a tortaformába, megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük, majd a formában hagyjuk kihűlni.

A joghurtos krémhez egy kis lábasba öntjük a joghurtot, a porcukrot, valamint a zselatint, és langyosra melegítjük.
Az epres krémhez egy másik lábasba beleöntjük az eperpürét, a porcukrot, illetve a zselatint, és ezt is langyosra melegítjük.

Külön-külön tálba kemény habbá verjük a 2x2,5 dl tejszínt.
Az egyik tálba beleöntjük a joghurtos krémet, a másikba az epres krémet, majd mindkettőt óvatosan összeforgatjuk.

A megsült piskótát kivesszük a formából, lehúzzuk róla a fóliát, és visszatesszük a formába.
A piskóta közepére 3 evőkanál joghurtos krémet kanalazunk, ennek a közepére 3 evőkanál epres krémet, ezt addig folytatjuk mindig a közepére halmozva, amíg el nem fogy a két krém.
Egy kicsit formára igazítjuk a tortaforma oldalának ütögetésével.
Hűtőbe tesszük addig, amíg a tetejére elkészítjük a fedőhabot.

A tetejére a tejszínt félig felverjük, beleszórjuk a habfixálót, majd teljesen keményre verjük, és befedjük vele a tortánkat.

Legalább 3 órára visszatesszük a hűtőbe, lekapcsoljuk a tortaforma oldalát, meleg vizes késsel kockára vágva tálaljuk.



Megjegyzés
Az ötletet és a krémet Citromhab: Epres-joghurtos zebratorta receptje adta, de én keksz helyett piskótaalapra tettem a tejszínes krémet, valamint nem kerek, hanem szögletes tortaformát használtam.
Talán még, egy kevés eper aroma használatával fokozható az epres íz.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia!
Érdeklődnék, hogy az elején kiveszel 1 kanál lisztet, az rendben. A többit mikor adod hozzá? Illetve mekkora formát használsz?
Köszönöm szépen előre is,
Üdv,
Niki

Megjegyzés küldése

Fel