Húsvéti csibés kalács

2013. márc. 26. | 0 megjegyzés | Címkék: , ,
Húsvéti csibés kalács, vanília pudingos kis csibékkel a közepén, citrom reszelt héjával és levével ízesített tésztával.
Húsvéti csibés kalács
Hozzávalók:
Csibe tésztához: 3 tojás, 11 dkg kristálycukor, 2 kávéskanál sárga ételfesték, néhány csepp piros ételfesték, 1 kávéskanál sütőpor, 2 csomag vaníliás pudingpor.
Fehér tésztához: 9 tojásfehérje, 20 dkg porcukor, 1 kávéskanál sütőpor, 22 dkg liszt, 1 citrom reszelt héja, fél citrom leve, 10 dkg olvasztott vaj.


Elkészítése:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy 20 x 30 cm -es tepsit pedig kibélelünk sütőpapírral.

A csibe tésztához először is a tojásfehérjéket kemény habbá verjük apránként adagolva a kristálycukorral.
Az ételfestékből narancssárga színt keverünk, hozzáadjuk a tojássárgájához.
Ezt követően a fehérjébe beleforgatjuk a tojássárgáját, és a sütőporral elkevert pudingport.

Tepsibe öntjük, utána körülbelül 10 - 15 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
A sütőből kivéve 10 perc pihentetés után lehúzzuk a tésztáról a sütőpapírt, majd teljesen kihűtjük.
Csibe szaggatóval, vagy más egyéb formával kiszaggatjuk a már teljesen hideg tésztát.

A fehér tésztához, egy 10 x 20 cm -es, 7 cm magas püspökkenyér formát kibélelünk alufóliával.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a porcukrot és azzal verjük tovább.
Óvatosan beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet, a reszelt citromhéjat valamint a citromlevet, a végén pedig beleforgatjuk az olvasztott vajat is.

A forma aljára simítunk nagyjából 1 ujjnyi fehér tésztát, ezután állítva, hosszában a közepére szorosan egymás mögé sorakoztatjuk a csibéket, egy picit belenyomjuk a tésztába, és ráhalmozzuk a maradék masszát.
Légkeveréses sütőben körülbelül 35 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.

Miután megsült, 10 perc pihentetés után kiborítjuk a süteményt, lehúzzuk róla a fóliát, majd visszafordítjuk, és csak akkor szeleteljük, amikor már teljesen kihűtjük.



Megjegyzés:
Sajnos nem valami tökéletes a kiszúróm, ezért körbehúztam a kontúrt cukormázas dekor tollal.
A tetejét lekenhetjük olvasztott csokoládéval, amitől még finomabb lesz ( a második adagra sajnos nem jutott belőle, az elsőből viszont süti nem maradt, amit lefényképezhettünk volna :D ).
Az ötletet pedig Valentin napi uzsonnasütemény adta.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Fel