Hozzávalók:
Tésztához: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 1 csomag sütőpor, 1 citrom reszelt héja, csipetnyi só, 3 tojássárgája, 3 evőkanál tejföl.
Töltelékhez: 1,5 kg alma, 5 dkg margarin, 2 evőkanál cukor, 1 teáskanál fahéj, 1 csomag vaníliás pudingpor, 1 dl víz, 3 tojásfehérje, csipetnyi só.
Elkészítése:
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, utána belekeverjük a porcukrot, a sütőport, a reszelt citromhéjat, valamint a csipetnyi sót.
Mélyedést teszünk a közepébe, beleütjük a tojások sárgáját, belekanalazzuk a tejfölt, és gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk.
Az egyharmadát zacskóba, majd a fagyasztóba tesszük.
A maradékot is zacskózzuk, de ezt csak a hűtőbe pihentetjük, amíg elkészül a töltelék.
A töltelékhez az almát meghámozzuk, a magházat eltávolítjuk, 8 felé vágjuk, vastagabb uborka szeletelőn legyaluljuk.
Egy nagyobb lábasban a vajat a cukorral, és a fahéjjal megolvasztjuk, beleöntjük az almát, félig megpároljuk.
A pudingport a vízzel elkeverjük, hozzáöntjük az almához, majd besűrítjük, ezt követően pedig kihűtjük.
A tojásfehérjéket a csipetnyi sóval kemény habbá verjük, utána óvatosan beleforgatjuk a párolt almába.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra, egy 25 x 35 cm -es tepsit kivajazunk.
Kivesszük a hűtőből a tésztát, lisztezett deszkán 25 x 35 cm -es téglalappá nyújtjuk, majd a tepsibe terítjük, villával megszurkáljuk.
Rásimítjuk a tölteléket, a fagyasztóból kivett tésztát az almareszelőn egyenletesen a tetejére reszeljük, sütőbe tesszük, és 45 perc alatt szép pirosra sütjük.
A tetejét vagy fahéjas, vagy sima porcukorral megszórjuk.
Megjegyzés:
Az eredeti recepttől egy kicsit eltér, én tettem egy kis fahéjat is a töltelékbe, illetve egy-két hozzávalónál az adagok sem egyformák.
Tésztához: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 1 csomag sütőpor, 1 citrom reszelt héja, csipetnyi só, 3 tojássárgája, 3 evőkanál tejföl.
Töltelékhez: 1,5 kg alma, 5 dkg margarin, 2 evőkanál cukor, 1 teáskanál fahéj, 1 csomag vaníliás pudingpor, 1 dl víz, 3 tojásfehérje, csipetnyi só.
Elkészítése:
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, utána belekeverjük a porcukrot, a sütőport, a reszelt citromhéjat, valamint a csipetnyi sót.
Mélyedést teszünk a közepébe, beleütjük a tojások sárgáját, belekanalazzuk a tejfölt, és gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk.
Az egyharmadát zacskóba, majd a fagyasztóba tesszük.
A maradékot is zacskózzuk, de ezt csak a hűtőbe pihentetjük, amíg elkészül a töltelék.
A töltelékhez az almát meghámozzuk, a magházat eltávolítjuk, 8 felé vágjuk, vastagabb uborka szeletelőn legyaluljuk.
Egy nagyobb lábasban a vajat a cukorral, és a fahéjjal megolvasztjuk, beleöntjük az almát, félig megpároljuk.
A pudingport a vízzel elkeverjük, hozzáöntjük az almához, majd besűrítjük, ezt követően pedig kihűtjük.
A tojásfehérjéket a csipetnyi sóval kemény habbá verjük, utána óvatosan beleforgatjuk a párolt almába.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra, egy 25 x 35 cm -es tepsit kivajazunk.
Kivesszük a hűtőből a tésztát, lisztezett deszkán 25 x 35 cm -es téglalappá nyújtjuk, majd a tepsibe terítjük, villával megszurkáljuk.
Rásimítjuk a tölteléket, a fagyasztóból kivett tésztát az almareszelőn egyenletesen a tetejére reszeljük, sütőbe tesszük, és 45 perc alatt szép pirosra sütjük.
A tetejét vagy fahéjas, vagy sima porcukorral megszórjuk.
Megjegyzés:
Az eredeti recepttől egy kicsit eltér, én tettem egy kis fahéjat is a töltelékbe, illetve egy-két hozzávalónál az adagok sem egyformák.
Forrás: Habkönnyű almás sütemény - Citromhab
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése