Csokoládés mandulatorta

2009. márc. 28. | 0 megjegyzés | Címkék: ,
Hozzávalók:
8 tojás, csipetnyi só, 1 vanília, 19 dkg kristálycukor, 1 tk. citromlé, 16 dkg hámozott darált mandula, 1 doboz sárgabarackbefőtt, 20 dkg étcsokoládé, 15 gr. színtelen zselatin, 15 dkg tejcsoki, 3,5 dl tejszín, 3 ek. baracklikőr, fél dl krémföl, 6 dkg szálasra vágott mandula.

Elkészítése:
2 tojást szétválasztunk. A sárgáját félretesszük a fehérjét kemény habbá verjük. Állandó keverés mellett apránként hozzáadjuk a sót és a vaníliát, majd beleszórunk 15 dkg cukrot. Belecsorgatjuk a citromlevet, óvatosan belevegyítjük a darált mandulát, és a masszát vajjal kikent tortaformába simítjuk, majd kisütjük. A tortalapot a formában hagyjuk kihűlni. A befőttet alaposan lecsöpögtetjük, szárazra letöröljük konyhai papírtörlővel. Az étcsokoládéból 5 dkg-ot darabokra tördelünk, forró vízfürdőben felolvasztjuk. A tésztát megkenjük a csokoládéval, kirakjuk a domború felükkel fölfelé fordított fél barackokkal. A zselatint feloldjuk. A maradék csokoládét szintén megolvasztjuk. A megmaradt tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét és a tejszínt külön-külön kemény habbá verjük. Mind a 8 tojássárgáját a maradék cukorral habosra keverjük. A feloldott zselatint a baracklikőrhöz vegyítjük. Először a zselatint, majd a nem túl forró csokoládét, a tejszín- és tojáshabot is a cukros masszához keverjük. 4-5 ek-nyit félreteszünk, a többit kb. 15 percre hűtőszekrénybe állítjuk. A dermedő krémet a barackrétegre kenjük. A tetejére halmokat merünk a krémfölből, és kanállal kissé elkenjük. A tortát 1-2 órára hűtőbe tesszük, majd a formából kivéve az oldalát a félretett habbal megkenjük, majd beszórjuk a szálasra vágott mandulával, a tetejét megszórjuk kakaóporral.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Fel