Almás mákos csiga

2009. márc. 28. | 0 megjegyzés | Címkék: , ,
Hozzávalók:
10 dkg mazsola, 2 evőkanál rum, 3 dkg élesztő, 12 dkg + 1 evőkanál kristálycukor, 50 dkg liszt, só, 1 tojás, 1 citrom reszelt héja, 13 dkg vaj, 2,5 dl tej, 10 dkg darált mák, 75 dkg alma, 8 evőkanál citromlé, 1 vanília, 13 dkg porcukor.


Elkészítése:
A mazsolát a rumba áztatjuk, az élesztőt 1 evőkanál cukorral folyékonnyá kikeverjük.
A tálba szitált lisztet a sóval, a tojással, 3 dkg cukorral, a citromhéjjal és 2 dl tejjel elkevert 4 dkg olvasztott vajjal simára összedolgozzuk. Letakarva, meleg helyen körülbelül 30 percig kelesztjük.
A mákot 5 dkg cukorral, 3 dkg vajjal és a maradék tejjel felforraljuk. A tűzről levéve állni hagyjuk.
A feldarabolt hámozott almát 4 evőkanál citromlével, 4 dkg cukorral, a vaníliával és a mazsolával összekeverjük.
A maradék vajat megolvasztjuk, a kelt tésztát átgyúrjuk és lisztezett deszkán 36x40 cm-es lappá kinyújtjuk. A vaj felével és a mákos masszával megkenjük (az egyik hosszanti oldalán szabad csíkot hagyunk) ráhalmozzuk az almás keveréket és a megrakott hosszanti oldalnál fogva feltekerjük. A vízzel megnedvesített széleket összenyomjuk, a tekercset 20 szeletre vágjuk.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe 15 percig kelesztjük. A csigákat a maradék folyékony vajjal megkenjük, előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük.
A még forró csigákat a porcukorból, a maradék citromléből és 1 evőkanál forró vízből kevert mázzal megkenjük.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Fel