Karamellás almás kocka

2009. márc. 7. | 0 megjegyzés | Címkék:
Hozzávalók:
1 vaníliarúd, 2,5 dl tej, 35 dkg kristálycukor, 5 tojás, 1 tojássárgája, 1 citrom, 1,5 kg savanykás alma, 25 dkg vaj, 20 dkg pirított, nem sózott földimogyoró, csipetnyi só, 5 dkg étkezési keményítő, 40 dkg liszt, 2 púpozott teáskanál sütőpor.


Elkészítése:
A hosszában felhasított vaníliarúd belsejét kikaparjuk, a tejet a vaníliarúddal együtt felforrósítjuk.
Serpenyőben 5 dkg cukrot arany barnára karamellizálunk, félrehúzva a forró tejjel felöntjük, majd felforraljuk. Rövid ideig hűlni hagyjuk és a vanília rudat eltávolítjuk.
2 tojást a tojássárgájával, 5 dkg cukorral és a vaníliavelővel kikeverünk. A tejhez adjuk és alacsony hőfokon, kevergetve addig melegítjük, amíg kissé besűrűsödik. Nem szabad forralni! Félrehúzva kihűtjük.
A citrom héját finomra lereszeljük, levét kifacsarjuk. Az almákat meghámozzuk, négyfelé vágjuk, magházukat kiemeljük, húsukat feldaraboljuk és a citromlével megöntözzük. A mogyorót durvára felaprítjuk.
A vajat 20 dkg cukorral és a sóval kikeverjük. Egyenként hozzáadjuk a megmaradt tojásokat, majd belekeverjük a keményítőt. Végül a karamellás tejjel váltogatva beledolgozzuk a sütőporral elkevert lisztet.
A tésztát vajjal kikent, zsemlemorzsával kihintett tepsibe simítjuk. Elosztjuk rajta a mogyorót, az almadarabokat, meghintjük a maradék cukorral, végül előmelegített sütőben körülbelül 45 percig sütjük.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Fel