Kürtös kalács

2009. márc. 7. | 0 megjegyzés | Címkék:
Hozzávalók:
1 dl tej, 1 cs. vaníliás cukor, 3 dkg élesztő, 50 dkg liszt, egy csipet só, 2 tojás, 10 dkg olvasztott margarin, 2 ek. cukor, reszelt citromhéj.
A kenéshez tetszés szerint: kristálycukor, durvára tört dió, olvasztott vaj.

Elkészítése:
A langyos tejbe felfuttatjuk az élesztőt egy kevés cukorral, majd a lisztbe belekeverjük a többi hozzávalóval együtt. Jól kidolgozzuk, majd a duplájára kelesztjük. Előkészítünk 2 db őzgerinc formát, a hátulját jól megvajazzuk. Ha elkészült a tészta, és a duplájára kelt, a tésztát félbe vágjuk, és külön-külön hosszú csíkokra sodorjuk. Most az őzgerinc formákat összefogjuk, és szorosan rátekerjük a tésztát spirál alakban. A formákat erősen többször átforgatjuk, hogy jól lelapuljon a tészta, mintha a nyújtófával dolgoznánk. A két forma ahol összeér elvágjuk a tésztát, még egy kicsit rányomjuk a tésztát a formára (kézzel) vízzel kicsit megkenjük és kristály cukorral megszórjuk. 185 fokos (hőlégkeverésesnél 165 fok) sütőben 20-25 percig sütjük. Félidőben, olvasztott vajjal meg locsoljuk és még egy kevés kristálycukrot szórjunk rá. Keverhetünk a kristálycukorba fahéjat, darált diót, kókuszreszeléket, vagy kakaóport.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Fel