Vasutas szelet

2009. márc. 28. | 0 megjegyzés | Címkék:
Hozzávalók:
Tésztához: 4 tojássárgája, 20 dkg kristálycukor, 10 dkg vaj, 2 dl tej, 1 csomag sütőpor, 30 dkg liszt, 2 evőkanál keserű kakaópor.
Tepsi kikenéséhez: 2 dkg vaj.
Lekenéshez: 6 - 8 evőkanál sárgabarack lekvár.
Habhoz: 4 tojásfehérje, 1 evőkanál citromlé, 30 dkg kristálycukor.
Díszítéshez: 5 - 6 dkg reszelt tejcsokoládé.



Elkészítése:
A tojások sárgáját a cukorral, 4 - 5 perc alatt fehéredésig, habosra keverjük. A puha margarinnal tovább dolgozzuk, utána hozzáadjuk a tejet és a sütőporral összeforgatott lisztet.
A masszát kettéosztjuk, egyik felét a kakaóval sötétre színezzük.
Egy körülbelül 30 x 25 centis, peremes tepsit margarinnal kikenünk, majd a kétszínű tésztát evőkanállal, felváltva ( egy sárga, egy kakaós ) beleszaggatjuk.
Előmelegített sütőben, közepes lánggal ( 180 fok, légkeveréses sütőben 165 fok ) 25 perc alatt megsütjük. Ha kész, a sütőt a legkisebb lángra ( 50 - 60 fok ) állítjuk.
A tészta tetejét a lekvárral egyenletesen megkenjük.
A habhoz a tojásfehérjét egy kisebb lábasba ( habüstbe ) tesszük, kemény habbá verjük, a citromlevet és a cukrot 2 - 3 részletben hozzáadjuk, pár percig tovább verjük.
Egy nagyobb lábasba annyi vizet töltünk, hogy amikor a kicsit belerakjuk, annak a feléig érjen, és együtt a tűzre tesszük, 2 - 3 percenként habverővel verünk rajta egy kicsit. Fontos, az alsó lábasban a víz éppen csak gyöngyözve forrjon.
Nagyjából 25 perc elteltével szinte krémszerűen sűrű massza lesz belőle.
Ezt a habot a már lekvárral megkent tésztára simítjuk, az éppen csak meleg ( 50 - 60 fokos ) sütőbe toljuk, ahol a habot 50 percen át szárítjuk.
Miután kihűlt, forró vizes késsel fölszeleteljük, és reszelt csokoládéval díszítjük.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Fel