Marcipános és fahéjas kifli

2010. máj. 29. | 2 megjegyzés | Címkék: ,
Marcipános és fahéjas kifli, kelt tésztás sütemény recept.
Marcipános és fahéjas kifli
Hozzávalók:
Tésztához: 5 dl tej, 5 dkg élesztő, 15 dkg szobahőmérsékletű vaj vagy margarin, 5 dkg kristálycukor, fél kávéskanál só, 2 kávéskanál kardamom, 70 dkg liszt.
Töltelékhez: 5 dkg szobahőmérsékletű vaj, 25 dkg margarin vagy 10 dkg vaj, 2 evőkanál őrölt fahéj.
Tetejére: tojás, kristálycukor.


Elkészítése:
A tejet 37 fokra melegítjük, az élesztőt egy nagy tálba morzsoljuk, egy kevés tejet öntünk rá, és feloldjuk benne. A maradék tejet is hozzáöntjük, majd a vajat, a cukrot, a sót, a kardamomot, és a liszt nagy részét beledolgozzuk.
A tésztát fakanállal, erőteljes mozdulatokkal 6 - 7 perc alatt ( konyhai robotgéppel körülbelül 4 - 5 perc alatt ) simává, rugalmassá gyúrjuk. Fedővel vagy konyharuhával letakarjuk, és nagyjából 30 percig kelesztjük, hogy duplájára dagadjon.
A tésztát meglisztezett deszkára borítjuk, és finom mozdulatokkal dagasztani kezdjük.
A töltelék hozzávalóit összekeverjük ( én 10 dkg vajat használtam a töltelékhez ). A tésztát kettéválasztjuk. Mindkét részből téglalapot nyújtunk, körülbelül 40 x 30 cm -esre, utána megkenjük a töltelékkel.
A tésztát a rövidebb oldalánál fogva félbehajtjuk, és úgy 2 cm-es csíkokat vágunk belőle. A csíkokat megsodorjuk, végüket összenyomjuk, ezt követően csomót kötünk belőlük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, majd még 40 percig kelesztjük, közben előmelegítjük a sütőt 200 fokra. A tészták tetejét megkenjük tojással, végül kristálycukorral vagy mandulaforgáccsal megszórjuk.
A sütő középső rácsára tolva 15 - 20 percig sütjük.


Forrás: Süssünk örömmel! című receptgyűjtő kártya.

2 megjegyzés:

Gizi írta...

Szia Angéla!!!

Az előbb írtam neked, de véletlenül az előző tortánál. Kérlek olvassad el.

Nagyon finomat sütöttél!!:)

Unknown írta...

Hol a marcipán?

Megjegyzés küldése

Fel