Pozsonyi mákos és dejós kifli

2012. jún. 16. | 0 megjegyzés | Címkék: ,
Pozsonyi mákos és dejós kifli, kelt tésztás sütemény, porcukorral megszórva.
Pozsonyi mákos és dejós kifli
Hozzávalók:
Tésztához: 60 dkg liszt, 25 dkg vaj, 1,5 dl tej, 2 dkg élesztő, 1 púpozott evőkanál cukor, csipetnyi só, 2 egész tojás.
Mákos töltelékhez: 1,5 dl tej, 10 dkg cukor, 15 dkg darált mák, 1 citrom reszelt héja, 15 szem aszalt szilva.
Dejós töltelékhez: 1,5 dl tej, 10 dkg cukor, 25 dkg dejó, 1 citrom reszelt héja, 15 szem aszalt sárgabarack.
Tetejére: 2 darab tojás, porcukor.


Elkészítése:
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, a tejet meglangyosítjuk, beleszórjuk az élesztőt, egy csipetnyi cukrot teszünk bele, majd felfuttatjuk. A maradék cukrot, valamint a sót hozzákeverjük a liszthez.
Miután felfutott az élesztő, egy kis mélyedést teszünk a liszt közepébe, beleöntjük az élesztős tejet, beleütjük a két egész tojást, utána jó alaposan tésztává gyúrjuk. Amíg elkészül a töltelék, addig a tésztát hűtőbe tesszük.
Felforraljuk a tejet a cukorral, beleszórjuk a mákot, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, az apróra vágott aszalt szilvát, majd alaposan összekeverjük.
Ugyan így elkészítjük a dejós tölteléket is az aszalt sárgabarackkal.
A tésztát kettévágjuk, először az egyiket kinyújtjuk 30 x 40 cm -es téglalappá, ezt követően 10 x 10 cm -es kockákat vágunk belőle, így lesz 12 db kiflink. Mindegyik kockába átlósan tesszük a máktölteléket, majd az egyik sarkánál fogva kifli formára tekerjük fel, a két végét kicsit behajlítjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
Ugyan ezt tesszük a másik fele tésztával is, csak a dejós töltelékkel.
Mindegyik tetejét lekenjük tojássárgájával, és ismét a hűtőbe pihentetjük nagyjából fél órán át. Ezután kissé felvert tojásfehérjével kenjük le, majd szintén pihentetés, de már langyos helyen.
Mindeközben előmelegítjük a sütőt 170 fokra, a kiflik tetejét megszurkáljuk villával. Végezetül körülbelül 20 perc alatt szép aranysárgára sütjük, a tetejét porcukorral szórjuk meg.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Fel