Hozzávalók:
Tésztához: 6 dl tej, 15 dkg kristálycukor, 5 dkg élesztő, 80 dkg liszt, 20 dkg kukorica liszt, 2 csipetnyi só, 2 tojássárgája, 15 dkg vaj.
Töltelék a csigákhoz: 12 dkg olvasztott vaj, 1 csomag vanília, 4 evőkanál kristálycukor.
Töltelék a kiflikhez: 12 dkg olvasztott vaj, 5 evőkanál kristálycukor, 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék.
Locsoláshoz: 1 dl tej, 1 evőkanál kristálycukor.
Elkészítése:
Legelőször, 2 dl langyos tejbe felolvasztunk 1 evőkanál kristálycukrot, és felfuttatjuk benne az élesztőt.
A kétféle lisztet összevegyítjük, majd belekeverjük a csipetnyi sót, a megmaradt cukrot, a maradék langyos tejet, a két tojássárgáját, az olvasztott langyos vajat, illetve a felfuttatott élesztőt is.
Alaposan kidolgozzuk, és körülbelül 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Először a csigákat készítjük el. Alaposan kivajazunk 2 darab muffin sütőt, a sütőt előmelegítjük 150 fokra.
A megkelt tésztát kettévesszük, az egyik felét kinyújtjuk lisztezett deszkán nagyjából 35 x 75 cm-es téglalappá. Megkenjük az olvasztott vajjal, megszórjuk a vaníliával elkevert kristálycukorral.
Feltekerjük, utána 24 db-ra vágjuk, beletesszük a formákba, 10 percig kelesztjük, sütőbe tesszük. Újabb 10 perc után, 180 fokra emeljük a hőfokot és pirosra sütjük, ez is körülbelül 10 perc.
A sütőből kivéve megkenjük a cukros langyos tejjel, majd visszatesszük még 5 percre.
A tészta másik felét is kinyújtjuk, megkenjük az olvasztott vajjal, megszórjuk a mézekalácsfűszeres cukorral, ezután hosszában kettévágjuk. Mindkét csíkot háromszögekre vágjuk, egyenként feltekerjük kifliknek, és egy vajjal kikent tepsibe sorakoztatjuk.
Ezt követően 10 percig kelesztjük, lekenjük vizes ecsettel, megszórjuk kristálycukorral és betoljuk a 150 fokos sütőbe. Újabb 10 perc után emeljük a hőfokot 180 fokra és szép pirosra sütjük.
Adag: 24 db csiga, 36 db kiflihez
Elkészítési idő: kelesztéssel együtt 2 óra
Tésztához: 6 dl tej, 15 dkg kristálycukor, 5 dkg élesztő, 80 dkg liszt, 20 dkg kukorica liszt, 2 csipetnyi só, 2 tojássárgája, 15 dkg vaj.
Töltelék a csigákhoz: 12 dkg olvasztott vaj, 1 csomag vanília, 4 evőkanál kristálycukor.
Töltelék a kiflikhez: 12 dkg olvasztott vaj, 5 evőkanál kristálycukor, 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék.
Locsoláshoz: 1 dl tej, 1 evőkanál kristálycukor.
Elkészítése:
Legelőször, 2 dl langyos tejbe felolvasztunk 1 evőkanál kristálycukrot, és felfuttatjuk benne az élesztőt.
A kétféle lisztet összevegyítjük, majd belekeverjük a csipetnyi sót, a megmaradt cukrot, a maradék langyos tejet, a két tojássárgáját, az olvasztott langyos vajat, illetve a felfuttatott élesztőt is.
Alaposan kidolgozzuk, és körülbelül 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Először a csigákat készítjük el. Alaposan kivajazunk 2 darab muffin sütőt, a sütőt előmelegítjük 150 fokra.
A megkelt tésztát kettévesszük, az egyik felét kinyújtjuk lisztezett deszkán nagyjából 35 x 75 cm-es téglalappá. Megkenjük az olvasztott vajjal, megszórjuk a vaníliával elkevert kristálycukorral.
Feltekerjük, utána 24 db-ra vágjuk, beletesszük a formákba, 10 percig kelesztjük, sütőbe tesszük. Újabb 10 perc után, 180 fokra emeljük a hőfokot és pirosra sütjük, ez is körülbelül 10 perc.
A sütőből kivéve megkenjük a cukros langyos tejjel, majd visszatesszük még 5 percre.
A tészta másik felét is kinyújtjuk, megkenjük az olvasztott vajjal, megszórjuk a mézekalácsfűszeres cukorral, ezután hosszában kettévágjuk. Mindkét csíkot háromszögekre vágjuk, egyenként feltekerjük kifliknek, és egy vajjal kikent tepsibe sorakoztatjuk.
Ezt követően 10 percig kelesztjük, lekenjük vizes ecsettel, megszórjuk kristálycukorral és betoljuk a 150 fokos sütőbe. Újabb 10 perc után emeljük a hőfokot 180 fokra és szép pirosra sütjük.
Adag: 24 db csiga, 36 db kiflihez
Elkészítési idő: kelesztéssel együtt 2 óra
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése