Legényfogó

2009. márc. 28. | 0 megjegyzés | Címkék:
Hozzávalók:
Tésztához: 5 dkg vaj, 2 tojás, 10 dkg cukor, 2 evőkanál meleg méz, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 40 dkg liszt.
Krémhez: 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 4 evőkanál liszt, fél liter tej, 1 evőkanál vanília, 1 evőkanál kakaó.
Mázhoz: 3 - 4 evőkanál forró víz, 20 dkg cukor, diónyi vaj, 2 evőkanál kakaó.


Elkészítése:
A tésztához a vajat keverjük habosra, adjuk hozzá a tojásokat, majd a cukrot, a mézet és az egészet keverjük újra habosra. Apránként adagoljuk hozzá a szódabikarbónával elkevert lisztet, addig gyúrjuk, amíg a tészta már nem ragad a kezünkhöz.
Osszuk a tésztát 3 egyforma részre, formáljunk belőle cipókat. Mivel a tésztát a tepsi hátoldalán sütjük, nyújtsuk ilyen méretűre. A tepsi hátoldalát egyenletesen kenjük be vajjal, fektessük rá a tésztát, utána vágjuk le a széleket.
Addig sütjük, amíg szép barna nem lesz, és a tészta elválik a tepsitől folytassuk mind a másik két lappal ugyanígy.
A krémhez a vajat és a porcukrot habosra keverjük, a lisztet egy pohár langyos tejben elkeverjük, majd a maradék tejhez öntjük. Kis lángon, folyamatos kevergetés mellett sűrű péppé főzzük. Ha kihűlt, keverjük össze a vajjal.
Osszuk 2 részre, az egyikhez keverjük bele a vaníliát, a másikba a kakaót, úgy, hogy mind a kettőt 1 - 2 kanál forró vízben előtte feloldjuk.
A vaníliás krémet az első lapra kenjük, ezt követően rátesszük a második lapot, erre megy a kakaós krém, végül a harmadik lap.
A mázhoz a forró vízbe öntsük bele a cukrot, tegyük fel kis lángra a tűzhelyre, kevergessük, amíg a cukor fel nem olvad. Ekkor tegyük bele a vajat utána a kakaót keverjük össze, tegyük félre kihűlni, amikor a vajtól már sűrű lesz, de még folyik, végül egy kanál segítségével egyenletesen kenjük el a tészta tetejére.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Fel