Mézeskalács fűszeres rakott kenyér
vanília öntettel

2012. jún. 2. | 0 megjegyzés | Címkék: ,
Mézeskalács fűszeres rakott kenyér vanília öntettel, a megmaradt szikkadt kényérből is lehet finomságot készíteni.
Mézeskalács fűszeres rakott kenyér
vanília öntettel
Hozzávalók:
Tésztához: 75 dkg szikkadt kenyér vékony szeletekre vágva, 8 dl tej, 4 tojás, 30 dkg kristálycukor, 5 dkg mazsola, 5 dkg aszalt szilva ( vagy ami éppen otthon van aszalt gyümölcs, esetleg kandírozott gyümölcs ), 10 dkg darabos dió, 2 narancs héja ( ha nincs, megteszi a citromhéj is, vagy bármi ami éppen a spájzban található ), 4 teáskanál mézeskalácsfűszer, 10 dkg étcsokoládé.
Tetejére: 2 tojásfehérje, 4 evőkanál kristálycukor, 1 narancs reszelt héja vagy citromhéj, kevés narancslekvár ( vagy baracklekvár, de a szilvalekvár sem lehet rossz ).
Vanília öntethez: 1 csomag vaníliás pudingpor, 3 evőkanál kristálycukor, 7 dl tej, 2 tojássárgája.


Elkészítése:
A kenyeret körülbelül 5 x 5 cm -es kockára vágjuk fel. Tegyük egy tálba, majd öntsük le nagyjából a tej felével, hagyjuk egy kicsit ázni benne. Közben melegítsük elő a sütőt 160 fokra.
Az egész tojásokat a cukorral verjük fel habosra. Egy másik tálba keverjük össze a gyümölcsöket, a diót, a reszelt narancshéjat, a mézeskalácsfűszert valamint az apróra vágott csokoládét. A cukros tojást hígítsuk fel a maradék tejjel, keverjük bele a fűszerezett gyümölcsöt.
Egy közepes tepsit alaposan vajazzunk ki. A tejes keveréket öntsük rá a beáztatott kenyérre, forgassuk össze, majd rakjuk bele a tepsibe, és körülbelül 1 óra alatt süssük meg.
Az utolsó negyedórában verjük fel a tojásfehérjét apránként adagolva a cukorral és a narancshéjjal. A süti tetejét kenjük meg lehelet vékonyan narancslekvárral, vagy amilyen otthon van ( amennyiben túl sűrű, akkor hígítsuk fel forró vízzel úgy, hogy kenhető legyen ), simítsuk rá a habot, utána tegyük vissza a sütőbe addig, amíg a teteje egy kicsit megpirul.
A vanília öntethez a pudingporba keverjük bele a cukrot, majd a tej felét úgy, hogy nehogy csomós legyen, adjuk hozzá a tojássárgáját és a maradék tejet. Kézi habverővel a gáztűzhelyen alacsony hőfokon folyamatos keverés mellet sűrítsük - habosítsuk.
A langyosra hűlt sütinket kockázzuk fel, végezetül öntsük le a szósszal. Nagyon finom édesség lett.



sütemény megsütve, lehet szeletelni
sütemény megsütve, lehet szeletelni

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Fel