Hozzávalók:
1 kg liszt, 5 dkg élesztő, 1 tojás, 15 dkg vaj, 1 kk. só, 7 ek. cukor, 6 dl langyos tej.
Töltelék: 15 dkg vaj, 3 ek. kakaópor, 5 ek. cukor, 2 ek. olaj.
Tetejére: 2 tojás, 1 ek. kristálycukor.
Elkészítése:
A vajat felolvasztjuk a tejjel, a cukorral, majd langyosra hűtjük, belekeverjük az élesztőt és a tojást. A lisztbe keverjük a sót, és a tejes keveréket. Jól kidagasztjuk, majd hagyjuk kb. 1 órát kelni. Téglalap alakúra kb. fél cm vastagra kinyújtjuk, lekenjük a töltelékkel. A rövidebbik oldalánál 6 csíkra vágjuk, egyenként feltekerjük, majd hármat – hármat összefonunk, mint egy copfot. Kivajazott tepsibe tesszük, a belső oldalát megkenjük olajjal. Kb. fél órát még kelni hagyjuk. Két tojás sárgáját összekeverünk kristálycukorral, lekenjük a fonatokat. Előmelegített sütőben kb. 170 fokon (légkeverésesnél kb. 150 fokon) 20 percig sütjük, majd lekenjük a felkavart tojásfehérjével és visszatesszük a sütőbe kb. még 20 percre.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése