Hozzávalók:
Tésztához: 5 dl tej, 6 evőkanál kristálycukor, 15 dkg vaj, 2 egész tojás, 1 csipetnyi só, 5 dkg élesztő, 1 kg liszt.
Töltelékhez: 8 db alma, 2 csomag vaníliacukor, 6 evőkanál kristálycukor, 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék, 2 evőkanál vaj, 2 dl + 4 evőkanál víz, 3 evőkanál étkezési keményítő, 1 doboz csokoládé reszelék.
Tetejére: 1 tojás.
Cukormázhoz: 15 dkg porcukor, 3 - 4 evőkanál citromlé.
Elkészítése:
A tésztához a tej felével, a cukrot és a vajat felolvasztjuk, utána hozzáöntjük a maradék tejet, belekeverjük a tojásokat, a sót és az élesztőt.
Mindezt a liszt közepébe öntjük, majd sima tésztává dagasztjuk, leszórjuk egy kevés liszttel, letakarjuk konyharuhával, és meleg helyen a duplájára kelesztjük.
A töltelékhez az almákat meghámozzuk, nagyon apróra vágjuk, beletesszük egy teflonlábasba, összekeverjük a kétféle cukorral, a mézeskalács fűszerkeverékkel, a vajjal valamint a 2 dl vízzel, majd teljesen megpároljuk.
A keményítőt összekeverjük a 4 evőkanál vízzel, az almás töltelékre öntjük, kicsit felforraljuk, és hagyjuk kihűlni.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, 4 tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A tésztát megfelezzük, az egyik felét kinyújtjuk 40 x 60 cm -es téglalappá, elosztjuk rajta a fele almát, megszórjuk a fele csokireszelékkel, majd hosszában egyharmadáig felhajtjuk, utána ráhajtjuk a másik harmad tésztát is.
Az így kapott tésztacsíkot körülbelül 3 cm széles darabokra vágjuk, mindegyiket megcsavarjuk, tepsire rakjuk, végül a felvert tojással megkenjük.
Ugyan így elkészítjük a tészta másik felét.
Közben összekeverjük a cukormázhoz a porcukrot a citromlével, annyival, hogy kissé folyós legyen.
A tésztát légkeveréses sütőben egyszerre két tepsivel 15 - 20 perc alatt szép pirosra sütjük, majd még melegen megkenjük a cukormázzal.
Adag: 40 darab
Megjegyzés:
Szerintem a cukormáz elhagyható, mert nekünk így nagyon édes lett.
Az itt leírt recept saját verzióban készült, de az eredeti recept itt található:
Retete ca la mama - Spirale cu mere si stafide
Tésztához: 5 dl tej, 6 evőkanál kristálycukor, 15 dkg vaj, 2 egész tojás, 1 csipetnyi só, 5 dkg élesztő, 1 kg liszt.
Töltelékhez: 8 db alma, 2 csomag vaníliacukor, 6 evőkanál kristálycukor, 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék, 2 evőkanál vaj, 2 dl + 4 evőkanál víz, 3 evőkanál étkezési keményítő, 1 doboz csokoládé reszelék.
Tetejére: 1 tojás.
Cukormázhoz: 15 dkg porcukor, 3 - 4 evőkanál citromlé.
Elkészítése:
A tésztához a tej felével, a cukrot és a vajat felolvasztjuk, utána hozzáöntjük a maradék tejet, belekeverjük a tojásokat, a sót és az élesztőt.
Mindezt a liszt közepébe öntjük, majd sima tésztává dagasztjuk, leszórjuk egy kevés liszttel, letakarjuk konyharuhával, és meleg helyen a duplájára kelesztjük.
A töltelékhez az almákat meghámozzuk, nagyon apróra vágjuk, beletesszük egy teflonlábasba, összekeverjük a kétféle cukorral, a mézeskalács fűszerkeverékkel, a vajjal valamint a 2 dl vízzel, majd teljesen megpároljuk.
A keményítőt összekeverjük a 4 evőkanál vízzel, az almás töltelékre öntjük, kicsit felforraljuk, és hagyjuk kihűlni.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, 4 tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A tésztát megfelezzük, az egyik felét kinyújtjuk 40 x 60 cm -es téglalappá, elosztjuk rajta a fele almát, megszórjuk a fele csokireszelékkel, majd hosszában egyharmadáig felhajtjuk, utána ráhajtjuk a másik harmad tésztát is.
Az így kapott tésztacsíkot körülbelül 3 cm széles darabokra vágjuk, mindegyiket megcsavarjuk, tepsire rakjuk, végül a felvert tojással megkenjük.
Ugyan így elkészítjük a tészta másik felét.
Közben összekeverjük a cukormázhoz a porcukrot a citromlével, annyival, hogy kissé folyós legyen.
A tésztát légkeveréses sütőben egyszerre két tepsivel 15 - 20 perc alatt szép pirosra sütjük, majd még melegen megkenjük a cukormázzal.
Adag: 40 darab
Megjegyzés:
Szerintem a cukormáz elhagyható, mert nekünk így nagyon édes lett.
Az itt leírt recept saját verzióban készült, de az eredeti recept itt található:
Retete ca la mama - Spirale cu mere si stafide
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése