Gesztenyés dejós zserbó ( Annamari - féle )

2009. febr. 21. | 0 megjegyzés | Címkék: , ,
Annamari-féle Gesztenyés dejós zserbó, karácsonyi sütemény, rumos tésztával, mézes gesztenyés dejós marcipános töltelékkel, csokoládémázzal lefedve.
Gesztenyés dejós zserbó
Hozzávalók:
Tésztához: 90 dkg liszt, 45 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 1 kávéskanál só, 1,5 dl tej, 3 dkg élesztő, 3 tojássárgája, fél dl rum vagy 1 teáskanál rumaroma.
Töltelékhez: 5 evőkanál méz, 50 dkg gesztenye massza, 1 citrom reszelt héja, 25 dkg dejó, 2 evőkanál porcukor, 20 dkg fehér marcipán massza.
Mázhoz: porcukor, 5 dkg margarint, 3 evőkanál kakaót, 3 evőkanál főtt víz.


Elkészítése:
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd belekeverjük a porcukrot valamint a sót. A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, a tetejét megszórjuk pici liszttel, utána felfuttatjuk.
A lisztbe mélyedést teszünk, beleütjük a 3 tojássárgáját, beleöntjük a rumot vagy rumaromát, valamint a felfuttatott élesztőt. Alaposan kidolgozzuk a tésztát, és letakarva egy kicsit pihentetjük.
Egy 30x40 cm-es tepsit kivajazunk, a sütőt 150 fokra előmelegítjük.
A tésztát 4 felé vágjuk, azután kinyújtjuk az első lapot, beleterítjük a tepsibe, lekenjük melegített mézzel, és ráreszeljük almareszelőn a fele gesztenyemasszát.
Erre kerül a következő tészta, amit szintén megkenünk mézzel, ráreszeljük a marcipán masszát, majd rászórjuk a cukorral és reszelt citromhéjjal elkevert dejót.
Erre kerül a harmadik tésztalap, amit ismét megkenünk mézzel, utána ráreszeljük a maradék 25 dkg gesztenyét.
Végül befedjük a negyedik tésztalappal.
Villával megszurkáljuk a tetejét, légkeveréses sütőben 160 fokon körülbelül 30 - 35 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
Egy mélytányér karimájáig porcukrot teszünk, belekeverjük a margarint és a kakaót, a főtt vízzel eldörzsöljük szép simára, ha nem elég jó, akkor még egy kicsi vizet teszünk hozzá. A még forró tészta tetejére kenjük a csokimázat.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Fel