Habos lepény

2009. márc. 28. | 0 megjegyzés | Címkék:
Hozzávalók:
Tésztához: 25 dkg zsír, 8 kanál tej, csipetnyi só, 38 dkg liszt, késhegynyi szódabikarbóna.
Krémhez: 8 tojássárgája, 12 púpozott ek. cukor, 5 csomag vanília, 1 liter tej, 4 púpozott ek. liszt.
Habhoz: 8 tojásfehérje, 20 ek. cukor, csipetnyi só, csöppnyi ecet.

Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd kettévágjuk, tepsi nagyságúra nyújtjuk, majd a lisztezett tepsire helyezzük, megszurkáljuk, és a hátoldalán előmelegített sütőben kisütjük. A tojások sárgáját tegyük lábosba, amiben a krémet majd főzni tudjuk. Mérjük bele a 12 ek. cukrot és szórjuk bele a vaníliát is. Keverjük ki, majd a lisztet tegyük hozzá. Keverjük tovább, öntsük hozzá adagolva a tejet, hogy csomómentesre tudjuk keverni. Tegyük fel a tűzre, és addig főzzük folyamatos keverés mellett, amíg be nem sűrűsödik olyanná, hogy a tésztára tudjuk kenni, és arról nem folyik le. Hagyjuk hűlni kb. 15 percet, mielőtt rákenjük a tésztára. Ha rákentük a krémet, óvatosan csúsztassuk rá a másik lapot. Óvatosan vágjuk le a tészta széleit, és tegyük félre. A hideg tojásfehérjébe tegyünk bele egy csipetnyi sót, majd mérjük bele a 20 ek. cukrot, cseppentsünk bele néhány csepp ecetet. Egy nagyobb fazék aljára tegyünk annyi vizet, hogy a kisebb fazék alja ne érjen bele. Tegyük föl a tűzre, és amikor felforrt, helyezzük rá a kisebb fazekat, és géppel addig verjük, amíg kemény habbá nem áll össze. Öntsük a tészta tetejére, simítsuk el rajta, majd a félre tett tésztadarabokat morzsáljuk rá.
Csak másnap lehet szeletelni.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Fel