Kelt tészta recept felnőtteknek

2010. okt. 2. | 3 megjegyzés | Címkék: ,
Kelt tészta recept felnőtteknek, kakaós fahéjas töltelékkel, presszókávés juharsziruppal.
Kelt tészta felnőtteknek
Hozzávalók:
Tésztához: 1,5 l tej, 12 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 csomag szárított élesztő, 62,5 dkg liszt, 1 púpozott kávéskanál sütőpor, 1 csapott kávéskanál szódabikarbóna.
Töltelékhez: 5 dkg vaj, 10 dkg cukor, 2 evőkanál kakaó, 3 nagy teáskanál őrölt fahéj.
Sziruphoz: 25 dkg porcukor, 1 csésze presszókávé, 4 evőkanál juharszirup, 1,5 dl tej, 2 dkg vaj.


Elkészítése:
A tésztához egy nagyobb fazékban a tej felét, a vajat és a cukrot majdnem forrásig melegítjük. Ezután hozzáadjuk a tej másik felét, így gyorsabban hűl langyosra.
Ekkor beleszórjuk, és elkeverjük az élesztőt, 10 percig állni hagyjuk, majd hozzákeverünk 50 dkg lisztet.
Sűrű nokedlitészta állagú tésztát kapunk, melyet valamivel simábbra kell kidolgozni egy fakanállal. Ezután meleg helyen kelesztjük 1 órát.
A maradék lisztet elkeverjük a sütőporral és a szódabikarónával, és most már kézzel beledolgozzuk a tésztába.
Kilisztezett munkalapra borítjuk, és átdagasztjuk, közben óvatosan lisztezzük. Épp csak, hogy ne ragadjon, mert a túl sok liszt megkeményítené és elnehezítené a tésztát.
Amikor már nem ragad, hosszúkás rúddá formáljuk, ezt követően nyújtófával, alul - felül lisztezve 70 x 35 cm -es téglalappá nyújtjuk.
A töltelékhez a majdnem teljesen olvadt vajat szétkenjük a tésztán, megszórjuk a cukorral, utána az egyik harmadára a kakaót szitáljuk, a másik két harmadra pedig a fahéjat.
Csiga formájúra feltekerjük a tésztát, és ujjnyi vastag darabokra szeleteljük. Mivel keskenyebb szeletekre vágjuk, mint a normál csigaformás kalácsot, ritkábban kell rakni a kerek tortaformába 26 cm, piteformába 28 cm, jénaiba 20 x 15 cm, mert még 20 percig kelesztjük, és az ezt követő sütés közben is nő majd.
A 18 éven felüli változatot a sütőből kivéve azonnal meglocsoljuk a sziruppal, a cukrot és a többi hozzávalót egyszerűen összeforraljuk.
A juharszirup helyett lehet karamellizálni a cukrot 1 evőkanál vízzel, és azután összeforralni a kávéval, a tejjel és a vajjal.



Forrás: Piszke - Kelt tészta felnőtteknekNosalty.hu - Kelt tészta felnőtteknek

3 megjegyzés:

Gizi írta...

Nagyon finom lehet így sziruppal átitatva. Még nem is hallottam, de kifogom próbálni. Most szívesen megkóstolnám.:))

Piszke írta...

Kedves Angéla, csúnyán becsaptak, nem tehetsz róla. Ez a recept amerikai forrású - nem Jamie Oliver-é, mint ahogy a NoSaltyra feltöltő egyén írta, viszont szinte szó szerint az a leírás, ahogy én feltettem januárban a blogomra. Én adtam neki ezt a magyar nevet is, egyből kiszúrtam...
Természetesen megjelöltem a forrást is, Pioneerwoman oldala, onnan készítettem el és írtam le a saját verziómat. Megkérhetlek, hogy add meg a helyes forrást, hamár nem vették a fáradtságot bevallani hogy copyzva van az egész. Igaz, a fotót legalább nem lopta el... már ennek is örülni kell...

Angéla írta...

Kedves Piszke!
Köszönöm szépen hogy szóltál, én erről tényleg nem tudtam. Természetesen megjelöllek forrásként Téged is, de a nosaltysat is meghagyom jobb a békesség alapon.

Megjegyzés küldése

Fel