Citromos sütemény recept

2009. márc. 7. | 0 megjegyzés | Címkék: ,
Citromos sütemény, kevert tésztás süti, citromos sziruppal leöntve, és kókuszreszelékkel megszórva.
Citromos sütemény
Hozzávalók:
20 dkg finomliszt, 10&nbsp,dkg gríz, 2&nbsp,kávéskanál szódabikarbóna, 1&nbsp,csipet só, 25&nbsp,dkg cukor, 2,5&nbsp,dl joghurt, 3&nbsp,tojás, 1&nbsp,citrom, sütőpapír vagy alufólia.
Sziruphoz: 1,5&nbsp,dl víz, 15&nbsp,dkg cukor, 1&nbsp,citrom reszelt héja és leve, szóráshoz egy kevés kókuszreszelék.


Elkészítése:
Előmelegítjük a sütőt 160 fokra, kibélelünk sütőpapírral (én alufóliát használok) egy 30x20 cm-es tepsit. Egy tálba összekeverjük a lisztet, a grízt, a szódabikarbónát és a sót. Utána egy mélyebb tálba kézi habverővel összedolgozzuk a joghurtot a tojásokkal, majd hozzáreszeljük a citrom héját, és hozzáteszünk a levéből is 1 evőkanálnyit. Néhány mozdulattal a száraz és nedves hozzávalókat összedolgozzuk, aztán a tésztát beleöntjük a tepsibe. Betesszük a meleg sütőbe, és 45-55 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. Ha a süti megsült, kivesszük a sütőből. Kiborítjuk egy tálcára, lehúzzuk róla a sütőpapírt (alufóliát), majd visszafordítjuk egy másik tálcára, vagy visszatesszük a tepsibe. Több helyen villával megszurkáljuk. A citromos sziruphoz a vizet beleöntjük egy fazékba, hozzákeverjük a cukrot, aztán belereszeljük a citrom héját, és a levét is belefacsarjuk, plusz még a tésztából maradt citrom levét. Először takaréklángon addig keverjük az egészet, amíg a cukor fel nem oldódik, majd nagyobb lángon felforraljuk, kb. 5 percig forrásban tartjuk, aztán levesszük a tűzről. A még meleg sütire rákanalazzuk a szirup felét, lefedjük alufóliával. 15 perc múlva a maradék szirupot is rálocsoljuk, és megint lefedjük az alufóliával. Én szórtam rá egy kevés kókuszreszeléket is.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Fel