Kifordított beigli recept

2009. márc. 7. | 0 megjegyzés | Címkék: , ,
Hozzávalók:
Tészta: 1 kg liszt, 15 dkg vaj, 5 dl tej, 5 dkg élesztő, 1 tojás, csipetnyi só, 6 ek. kristálycukor.
Töltelék: 20 dkg nagyon puha vaj, 9 ek. kristálycukor, 1 ek. fahéj, 6 ek. darált dió.
A tetejére: 2 tojás, kb. 10 dkg kristálycukor.

Elkészítése:
A 15 dkg vajat és a cukrot felolvasztjuk kb. 2 dl tejben, majd hozzáöntjük a többi tejet és langyosra melegítjük úgy, hogy a cukor felolvadjon. Egy csészébe kiöntünk belőle kb. 1,5 dl-t, feloldjuk benne az élesztőt, és elkeverjük a tojással. Ezt összekeverjük a maradék langyos tejjel. Az egészet beleöntjük a lisztbe, a csipetnyi sóval, majd jól kidagasztjuk. Kb. 45-50 perc alatt a duplájára kelesztjük. Közben elkészítjük a tölteléket. A nagyon puha vajat elkeverjük a kristálycukorral, a dióval, és a fahéjjal. A megkelt tésztát kettéosztjuk, kinyújtjuk, majd a töltelék felével megkenjük. Így is kettévágjuk, majd külön-külön feltekerjük, mint a beiglit. Összesen 4 rudat készítünk.


A széllel felfelé fordítjuk a rudat.Majd a tetejétől számítva kb. 4 cm-re kettévágjuk.Ezután összetekerjük a két szálat.Majd vajazott tepsibe tesszük a fonatokat.


Kb. 40 percig kelesztjük, közben előmelegítjük a sütőt. A 2 tojást összekeverjük a cukorral, és megkenjük a fonatok tetejét. Sütőtől függően kb. 160 fokon légkeveréses sütőben kb. 20 percig sütjük, majd újra megkenjük a tojással, és tovább sütjük még kb. 15-20 percig. (Saját magunknak kell kitapasztalni a sütési időt). Szépen megpirul a teteje.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Fel