Mogyorós kocka

2009. júl. 3. | 0 megjegyzés | Címkék:
Hozzávalók:
Tésztához: 20 dkg liszt, 5 dkg étkezési keményítő, 1 késhegynyi sütőpor, 17,5 dkg vaj, 5 dkg cukor, 1 cs. vanília, 1 tojás.
Töltelékhez: 7,5 dkg cukor, 3 dkg mazsola, 3 dkg citronát, 2 ek. rum, 1 narancs, 10 dkg darált mogyoró, 5 dkg darált mandula, 1 ek. citromlé.
Tetejére: 10 dkg porcukor, 2 ek. citromlé, 24 db hámozatlan mogyoró.


Elkészítése:
A lisztet összekeverjük a keményítővel és a sütőporral, elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadunk 5 dkg cukrot, a vaníliát, a tojást és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, fóliával letakarjuk és fél órára hűtőbe tesszük.
Közben a mazsolát forró vízben megmossuk, lecsepegtetjük és a citronáttal együtt apróra vágjuk. Meglocsoljuk rummal, legalább 15 percig érleljük benne.
A narancsot megmossuk, megtöröljük, a héját lereszeljük és a levét kinyomjuk. A sütőt előmelegítjük. Egy közepes méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A mazsolához adjuk a darált mogyorót, a mandulát és a maradék 7,5 dkg cukrot, a reszelt narancshéjat, a levét és 1 ek. citromlét, majd jól összedolgozzuk.
A tésztát lisztezett deszkán kb. 3 mm vastag téglalapra kinyújtjuk, kettévágjuk. Az egyik lapot a tepsibe fektetjük, megkenjük a töltelékkel, befedjük a másik lappal, a széleket lenyomkodjuk, a tetejét villával megszurkáljuk, forró sütőben kb. 20 percig sütjük, a tepsiben hagyjuk kihűlni.
A porcukrot habosra keverjük a maradék 2 ek. citromlével, a tészta tetejére simítjuk. Késheggyel bejelöljük a 4x4 cm-es kockák helyét és mindegyik közepére 1-1 szem mogyorót ültetünk. A kikapcsolt, még langyos sütőbe visszatesszük és hagyjuk a tetejét megszáradni.
A jelölések mentén vizes késsel felkockázzuk a süteményt.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Fel