Reszelt mákos kocka sütemény

2009. febr. 21. | 0 megjegyzés | Címkék: ,
Reszelt mákos kocka sütemény, diós tésztával, citromhéjas mákos rumaromás fahéjas töltelékkel, porcukorral meghintve.
Reszelt mákos kocka sütemény
Hozzávalók:
Tésztához: 15 dkg liszt, 7 dkg porcukor, 5 dkg darált dió, csipetnyi só, 15 dkg vaj.
Töltelékhez: 3,5 dl tej, 12 dkg kristálycukor, 1 kávéskanál fahéj, 20 dkg darált mák, 5 dkg búzadara, csipetnyi só, 1 citrom reszelt héja, 1 kávéskanál rumaroma.


Elkészítése:
A lisztet a porcukorral, a darált dióval és egy csipetnyi sóval összekeverjük, majd a vajjal együtt tésztává gyúrjuk. Fagyasztóban pihentetjük addig, amíg elkészítjük a tölteléket.
Vajjal kikenünk egy 18 x 28 cm -es tepsit, utána jól beszórjuk liszttel, a sütőt előmelegítjük körülbelül 150 fokra.
A töltelékhez 2 dl tejet felforralunk 10 dkg cukorral és a fahéjjal, majd belekeverjük a mákot, ezt követően nagyjából 15 percig állni hagyjuk.
Egy másik lábasban a maradék tejet, illetve a maradék cukrot, valamint a búzadarát csipetnyi sóval megfőzzük. A megfőtt búzadarához keverjük a tejes mákot, a reszelt citromhéjat és a rumaromát.
A tészta körülbelül 2/3-át belereszeljük a tepsibe, erre kenjük rá a mákot, majd a tetejére reszeljük a maradék tésztát.
Légkeveréses sütőben 160 fokon addig sütjük, amíg a teteje pirulni kezd, körülbelül 35 perc.
A kihűlt sütinket vaníliás porcukorral szórjuk meg.



Megjegyzés:
Szerintem dupla adag tésztából kell készíteni, mert nekem kicsit vékonynak tűnik a tészta alja és teteje.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Fel